Pokolenia-Pokoleniom

Dnia 5 listopada 2014r. godz. 9:30  w ZUTW w Zbąszynku przy ul. Kosieczyńskiej 4 odbyło się I spotkanie Komitetu Organizacyjnego projektu PokoleniePokoleniom dot. rozbudowy  pomnika Chrystusa Odkupiciela.

Realizacja projektu to jedynie urzeczywistnienie tego co zrodziło się oddolnie. To już od 14 lat władze samorządowe w podziękowaniu za odzyskaną wolność i niepodległość składają kwiaty pod pomnikiem Chrystusa Odkupiciela. Od 5 lat wspólnie z mieszkańcami po mszy św. udają się korowodem niepodległościowym na wspólny capstrzyk. Warto dziękować Bogu za wolność, suwerenność i niepodległość. Dziękować Bogu za ludzką odwagę i patriotyzm. Dziękować i pielęgnować to co najcenniejsze, wolność.

Zobacz: Projekt kolumn pomnika

Dziękować i pielęgnować

Wspólne świętowanie niepodległości

Wspólne świetowanie wolności i niepodległości 11.11.2014 r.

Realizacja projektu POKOLENIA-POKOLENIOM to jedynie urzeczywistnienie tego co zrodziło się oddolnie. To już od 14 lat władze samorządowe w podziękowaniu za odzyskaną wolność i niepodległość składają kwiaty pod pomnikiem Chrystusa Odkupiciela. Od 5 lat wspólnie z mieszkańcami po mszy św. udają się korowodem niepodległościowym na wspólny capstrzyk. Warto dziękować Bogu za wolność, suwerenność i niepodległość. Dziękować Bogu za ludzką odwagę i patriotyzm. Dziękować i pielęgnować to co najcenniejsze, wolność.

Honorowy Komitet Organizacyjny Pokolenia – Pokoleniom

Dnia 5 listopada 2014r. na spotkaniu  organizatorów projektu Pokolenia – Pokoleniom dot. rozbudowy  pomnika Chrystusa Odkupiciela wybrano Komitet Organizacyjny Pokolenia-Pokoleniom.
Skład Honorowego Komitetu Organizacyjnego POKOLENIA – POKOLENIOM:

Ks. Jerzy KORDIAK – PRZEWODNICZĄCY, Ks. Zdzisław PRZYBYSZ – Dziekan Dekanatu Babimojskiego, Wiesław CZYCZERSKI – Burmistrz Zbąszynka, Jan MAZUR – Przewodniczący Rady Miejskiej, Jan GRECZYCHO – Prezes Akcji Katolickiej, Tadeusz RADOM – Prezes ZKRPiBWP, Krzysztof KRZYWAK – Prezes Fundacji „Spieszmy się”, Edmund SZULC – Przedsiębiorca, Władysław KOZAK – Świebodziński Związek Kresowian k/Kosieczyn, Andrzej CHROMIŃSKI – Przedsiębiorca.

_________________________________________________________________

11 listopada 2013 r.fundacja w uzgodnieniu z parafią MNMP w Zbąszynku zainicjowała projekt pt.: Pokolenia-Pokoleniom. Od wielu lat władze samorządowe, organizacje społeczne, jednostki i podmioty zawodowe oraz mieszkańcy z okazji odzyskania niepodległości spotykają się na capstrzyku przy pomniku Chrystusa Króla. Od czterech lat odbywa się to w formie zorganizowanego marszu. Jako, że historią tej ziemi są ludzie uroczystość ta wpisuje się w tożsamość i tradycje zbąszyneckiej ojczyzny. Fundacja poddaje więc pod dyskusję przebudowę tego miejsca z wpisem nazwy „Skwer Niepodległości”. Finał projektu to rok 2018 czyli 100 Rocznica Odzyskania Niepodległości. Do projektu zaproszone zostaną grupy społeczne w zależności od swoich możliwości organizacyjnych, formalno-prawnych i finansowych. Wszystkich zapraszamy do składania swoich uwag.